Hem | Om oss | Fakta | Manual | Media | Dagbok | Reflektioner | Kontakta oss

Reflektioner

Arbetet att skriva manualen i sig kanske inte verkar så kämpigt, men just de ständiga motgångarna i den praktiska delen drev oss båda galna. Jag tycker att det är väldigt frustrerande att sitta med något då man inte har full klarhet i vad man gör, Emelie tycker det är desto roligare att sitta med något praktiskt vilket skiljer sig från vår vanliga vardag. Så det blev Emelies uppgift att sitta och pilla med det medan jag riktade in mig på den teoretiska delen. På så sätt kunde vi komplettera varandra, och därmed lära av varandra under tidens gång.

Jag ser vårt arbete som en ”intressekatalysator”. Med det så menar jag att den hjälper människor att hitta till astronomin då den erbjuder en möjlighet som inte kräver någon tidigare kunskap. Utrustningen är billig. Manualen är fruktansvärt lätthanterlig att bara följa och få en resulterande bild. Då du upplever att du fått kläm på det hela kommer antagligen intresset för vad du egentligen gör att väckas. Vad är det alla inställningar står för och hur kan jag göra för att få bättre bilder? Då är det bara att vända sig till fakta delen och där läsa in sig på kamerans alla delar som påverkar det praktiska.

Jag känner mig väldigt nöjd med detta arbete för det känns som att vi verkligen har gjort något! Vi har skapat något. Något konkret. Vi har en hemsida där vi kan gå in och läsa och ändra, den är vår. Det bästa är känslan av att det vi skapat, lagt ner så mycket tid och kraft på, kommer förhoppningsvis många andra ha glädje av. Vi kommer kanske inspirerar ett flertal unga människor till ett intresse för astronomi! Vi erbjuder möjligheten till ett steg in i en helt annan värld. En magisk oändlig värld. En värld som får en att börja tänka, fantisera och hoppas.

dot
Viktoria Gottlow

Da Vinci
Mimers Hus Gymnasium

Jag känner mig nu i slutändan väldigt nöjd med resultatet av spacephotography.se. Hela arbetet med alla delprocesser har gått olika bra; ibland väldigt långsamt och ibland väldigt smidigt. Jag måste även erkänna att slutresultatet inte blev alls som jag från början föreställt mig, men det är väl lite det som är tjusningen när man tar sig an projekt som inte direkt har gjorts innan, att man inte riktigt vet vad man har att vänta och att man får lära sig att improvisera och tänka efter lite själv för en gångs skull.

Så här i efterhand kan man ju alltid finna en miljon saker som man kunde gjort bättre och planerat bättre, vi kunde verkligen ha planerat bättre, men även den planering vi hade var många gånger svår att hålla av den anledningen att de programvaror vi tänkt använda oss av inte gick att använda och dem som väl gick att använda krånglade en hel del och var svåra att lära sig. När man väl kom på hur allt hängde ihop och fungerade var det dock väldigt roligt att arbeta med det och se de färdiga resultaten.

När vi använde oss av det färdiga klippet på Jupiter och bearbetade det i IRIS lyckades vi ju få en färdig bild där alla tre månarna syntes, vilket i sig är ganska otroligt bara det, men när vi väl kom till det stadiet att vi skulle spela in vårat eget filmklipp märkte vi att Jupiter skulle vara svår att fånga in med den kameran vi använde oss av. Vi ändrade då vårt mål och bestämde oss för att istället filma månen. Vi tänkte oss att eftersom månen är så pass mycket närmre så kanske man skulle kunna i slutändan få en detaljerad bild av månen och kanske se kratrar etc. Dock fungerade det inte riktigt som planerat där, resultatet blev mer än jätte ljus måne, i och för sig med en förstärkt atmosfär. Men eventuellt skulle man kunna försöka filma Saturnus och i slutändan få till en bild där ringarna runt Saturnus syns. Vi kunde dock inte testa detta så Saturnus just nu ligger i fel läge, så ringarna skulle inte synas nu, men det kan vara kul att testa i framtiden.

Ämnet optik och astronomi är kanske inte egentligen mina favoritämnen, men just astronomin har blivit betydligt intressantare av anledningen att vi jobbat väldigt mycket med det genom åren och fått mer förståelse för hur man kan arbeta med rymden överlag. Vi upptäckte även att det var tur att vi under året läst fysik B då vi kunde förstå hela optikdelen på ett helt annat sätt.

Jag har tyckt väldigt mycket om att arbeta med Victoria då det känns som att vi hela tiden vart inne på samma spår och hela tiden kunnat ha en bra kommunikation. Vi delade efter ett tag upp arbetet lite och jag tog min an den lite mer praktiska delen och Victoria den lite mer teoretiska delen, även detta passade oss väldigt bra.

Jag kan väl bara avsluta med att säga att det har varit ett spännande projekt och jag är jätteglad att vi tillslut fick genomfört det på det sätt som vi fick!

dot
Emelie Andersson

Da Vinci
Mimers Hus Gymnasium

Copyright © 2009 Space Photography. Alla rättigheter förbehålls.