Hem | Om oss | Fakta | Manual | Media | Dagbok | Reflektioner | Kontakta oss

Dagbok!

Arbetet i börja var väldigt jämt fördelat och allt vi gjorde, gjorde vi tillsammans just för att det var en grund som vi båda två behövde för att sedan kunna dela upp arbetet lite mer och fördjupa oss inom olika områden inom projektet lite senare. Därför är början av dagboken gemensamt skriven och andra halvan skriven i ”Viktoria” och ”Emelie” form.

dot 3/9
Idag hade vi ett projektarbetsmöte med Peter. Vi frågade bland annat om det skulle vara okej om vi spenderade projektarbetsdagarna i oktober på Onsala rymdobservatorium. Dels för att vara nära Peter och dels för att komma bort från diverse ”störningsobjekt”. (den s.k tv-apparaten etc.)

dot 11/9
Idag fick vi projektarbetsinformation från våra handledare och även lite allmän information från Per om hur man skriver en vetenskaplig rapport.

dot 3/10
Denna fredag satte vi oss ner och planerade vad vi skulle se till att få gjort under projektarbetsdagarna som vi hade förlagt till Onsala. Vi kom fram till att innan vi åker dit skall vi ha läst igenom de material som Peter gav oss i början där det bland annat fanns med manualer till olika program och mycket information om var svårigheterna med att just ta kort på rymden ligger och hur man kan ta sig runt dessa.

dot 17/10
Idag har vi läst igenom alla manualer; Victoria inriktade sig lite mer på den ”teoretiska” delen med att läsa manualen där det står förklarat mycket om vilka olika webbkameror och linser det finns och hur man skall ställa in dess rätt etc, medan Emelie inriktade sig lite mer på den ”praktiska” delen med att läsa de manualer där det stod förklarat hur utvecklarna har genomfört laborationen. Vi båda två hade problem att ta oss igenom materialet då de både stod på engelska och även var mycket omfattande. Vi fick genom detta ytterligare bevis på att en enklare handledning behövs om man skall kunna genomföra denna laboration på lektionstid.

dot 21/10
Vi tog vårt pick och pack och drog iväg till Onsala rymdobservatorium för en tre dagars vistelse. Våra mål med resan var att ta reda på exakt vilka program vi behövde för att genomföra hela laborationen; både filmningen och bildredigeringen, och samtidigt vara nära Peter för handledning och hjälp. Det första vi gjorde var att packa upp vår utrustning och koppla in datorn i det lokala nätverket för att kunna ladda hem diverse program från internet. Från början var tanken att vi skulle kunna använda programvaran SalsaJ (such a lovly small antenna) för att genomföra hela laborationen, men efter en del efterforskningar insåg vi att detta inte var möjligt då programmet inte var tillräckligt utvecklat för att kunna genomföra den bildhantering vi behövde använda oss av. För att inse detta hade vi mail kontakt med en utav utvecklarna till salsaJ. Dock trodde vi fortfarande att vi skulle kunna använda oss av SalsaJ för själva filmningen. Så eftermiddagen spenderades med att försöka få filmningen med webbkameran att fungera.

dot 22/10
Fortfarande i Onsala. Arbetsdagen började med att vi tog upp där vi slutade igår. Något av de första vi insåg var att vi inte skulle använda oss av SalsaJ alls; inte till filmningen heller. Mycket jobb till ingen nytta igår alltså. Istället ska vi använda oss utav programmet K3CCDTools för att filma. Och för själva bildhanteringen skall vi använda oss utav programmet IRIS. Denna dagen spenderade vi då med att ladda hem dessa program och även med att försöka få filmningen att fungera med det nya programmet. Efter många om och men lyckades vi med detta!

dot 23/10
Denna dag packade vi ihop och åkte tillbaka till skomakar huset. Väl där använde vi oss utav ett färdigt filmklipp på Jupiter för att lära oss hur IRIS fungerar. Det tog sin lilla tid men tillslut lyckades vi även med detta. Vi skrev även ner hur vi gjorde undertiden så vi skulle komma ihåg det och även underlätta senare när vi skulle skriva vår egen förenklade manual.


Datum
Emelies
Viktorias
1/2
Jag började med att återigen gå igenom hur man filmar av filmsekvenserna gick. Senast så var det ju desto knepigare då vi försökte följa Victorias knappa försök till en tydning av den engelska manualen. Så nu gick det desto snabbare då vi redan gått igenom det en gång. Jag arbetar dock fortfarande med det färdiga filmklippet som en av grundarna till salsa J stod för. Idag har jag läst den svenska manualen som redan finns. Den kanske motsvarade hälften av den ursprungliga manualen. Jag tycker inte någon av dem är särskilt bra då ingen av dem förklarar grundligt vad som händer, men inte heller kortfattat hur man skall gå till väga. Så det är ett slags mellan ting som man egentligen inte vill ta itu med.
13/2
Idag så går allting emot mig. Jag skulle starta K3CCD Tools programmet igen men programtiden har gått ut. Viktoria har sedan tidigare nämnt att det i manualen står hur man genom en nyckel, kod, som man klistrar in på ett ställe på så sätt få en ny tillåten tid att använda programmet. Så jag har läst om detta i manualen och letat upp nyckeln på nätet och vart den skall klistras in. Men självklart så fungerar det ändå inte och Viktoria känner inte till några fler kryphål från manualen. Idag så har jag läst en massa om en kamerans delar och funktion så att jag skall förstå vad som sker i det datorprogram som tar bildsekvenserna och bearbetar bilderna. Jag vet att Emelie sitter hemma och har en himlens massa problem med K3CCD programmet tyvärr. Jag har försökt hitta någon lösning i den ursprungliga manualen om dem nämner någonting om nerladdning av just det specifika programmet, men ingen var till någon större hjälp.
20/2
Efter mycket prövande fram och tillbaka så kom jag fram till att det var en specifik variation av K3CCD Tools som var den som fungerade till nyckeln. Själva programmet i sig, inställningarna, var enkelt att förstå sig på men jag hade problem med att hitta vart på datorn filmsekvensen sparades. Men tillslut så samarbetade den med mig och sparades i en mapp som jag skapade. Idag så har jag kommit fram till vilka frågeställningar vi skall besvara. Det är frågor som vi själva har ställt oss då vi har läst den ursprungliga manualen som lämnade oss med mer frågetecken än klarhet. Vi fick ännu fler frågetecken då vi började med det praktiska också.
2/3
Då jag har koll på K3CCD programmet som man filmar med så tar jag idag itu med programmet vi skall använda till att bearbeta film sekvenserna, Iris. Idag så har jag skrivit om hur man hittar objekt på himlen och använder Stellarium.
11/3
Idag så har jag testat att filma lite på nära avstånd, testat att zooma osv. Sedan så testade jag att filma lite på månen, men det blev ingen vidare käck video klipp så vi väntar tills nästa fullmåne igen. Idag så har jag skrivit om RGB och om hur själva uppgiften lyder. Varför vi har valt just denna uppgift som vårt projektarbete, alltså uppgift och syfte
9/4
Inatt så var jag ute för att det enligt Viktorias almanacka så skulle det vara fullmåne. Men ack så fel. Det fanns ingen måne. Vi alla letade efter den men den var puts väck. Nu blev vi jätte nervösa eftersom det dröjer så pass länge tills att det är fullmåne igen. Idag har jag skrivit om pixlar.
25/4
Idag så har jag skrivit ned de steg jag har kommit fram till i Iris, hur man tar kort. Jag har också skrivit ned hur man skall bemöta de problem man möter då man skall ladda ned programvarorna. Idag så har jag skrivit om ljuskänslighet hos sensorer och om kamerans brännvidd.
7/5
Inatt så har jag varit ute och filmat. Jag tog tre olika film sekvenser. Idag så har jag skrivit metod, och om kamerans slutartid och bländaröppning.
8/5
Idag så har jag arbetat med film sekvenserna. Jag har fått fram en slut giltig bild till varje motsvarande film sekvens. Idag så har jag skrivit en sammanfattning som skall fungera som inledning på hemsidan. Jag har också skrivit på manualen vilka inställningar man skall ha då man tar kort med K3CCD Tools.
9/5
Idag så har jag skrivit ner de steg man skall gå i bildprocessen med Iris i manualen. Idag har jag köpt en domän. Vi får använda min brors gamla hemsida, så idag så hjälpte han mig med lite justeringar så att den fick det utseende den skall ha. Jag skrev under ett kontakt som måste nå Danmark innan vi kan byta namn till den domän jag köpte. Så nu är det bara att vänta!
10/5
Idag så har jag klistrat in bilder till manualen som förklarar vart man finner de knappar som motsvarar vissa inställningar. Detta förenklar rätt så mycket för den som läser manualen. Då detta var klart så skrev jag en reflektion över arbetet. Idag så har vi båda skrivit varsin reflektion över arbetet. Jag har också skrivit ned en förklaring på hemsidan att det är ett projektarbete. Det kan ju vara käckt… Då vi var klara med manualen så lade vi in den på hemsidan. Vi lade också in filmsekvenserna som Emelie har tagit och de motsvarande resulterade bilderna.

Copyright © 2009 Space Photography. Alla rättigheter förbehålls.